Drepaj - Cum se realizeaza

Pregatirea pentru proiect

Inainte de inceperea efectiva a montarii drapajului pe tavan este nevoie de parcurgerea unor poasi premergatori. Trebuie gandit si calculat modelul ce urmeaza a fi realizat, suprafata localului, necesarul de material si tipul acestuia. Luand in calcul structura cladirii asigurati-va ca aveti la indemana cele necesare realizarii structurii pe care se monteaza drapajul. Este de preferat sa aveti la indemana mai multe persoane si echipamant divers cum ar fi scela, scari.

Realizarea Drapajului

Drapajul se realizeaza montand in prealabil o structura stabila care sa reziste sub greutatea materialului si actiunii altor factori, cum ar fi curentii de aer. In acest sens dam exemplu realizarea structurii din cablu de otel sau sarma zincata. Este necesar folosirea intinzatoarelor.

Daca proiectul cere realizarea drapajului cu cercuri la mijloc acestea trebuiesc fizate tot in aceasta faza.

Odata realizata structura se trece la prinderea materialului incepand din mijloc spre laturi in cazul folosirii unui cer sau din capat in cazul unui model in valuri in cazul unei sali dreptunghiulare. Fiecare fasie se prinde, cu ace, in mod infividual, fiecare fald, astfel rezultand un tot unitar si rezulta un design placut la privit.

 

Materialele - Fasiile pot fi cusute intre ele, de exemplu cate 4 bucati, sau pot fi prinse cu ace, rezultatul final oricum trebuie sa fie acelasi din punct de vedere estetic.

Tinand cont de noile prevederi legislative din Romania, in ce priveste interzicerea fumatului in localuri, exista un avantaj in ce priveste durata de utilizare pana sa fie necesar ca drapajul sa fie curatat. Se presupune ca durata medie de utilizare a unui drapaj este de 7 ani. Desigur trebuie luat in calcul multi factori cum ar fi calitatea aerului, existenta purificatoarelor de aer, frecventa utilizarii localului, posibilitatea infiltrarii insectelor in partea superioara a tavanului, izolatia tavanului, tevi...etc

Un alt aspect de luat in calcul este ce de necesitatea-posibilitatea ignifugarii materialelor ce se folosesc la realizarea lucrarii. Exista firme specializate in astfel de operatiuni.

Cel mai des se foloseste pentru draparea tavanelor - captusea si voal. Deasemeni in unele cazuri se poate opta pentru saten sau minimat mai ales cand se doreste sau situatia impune folosirea unor tesaturi mai desnse astfel mai opace.

In unele situatii se opteaza pe langa draparea tavanului si pentru folosirea tesaturilor in coborare pe pereti, ceea ce rezultatul fiind asemanator unor perdele. Iata imagini graitore pentru cele descrise.